“Linda bouwt aan een nieuw Leer- en Ontwikkelcentrum.”

gepubliceerd: 17 december 2019

Een nieuw Leer- en Ontwikkelcentrum opzetten, dát is de uitdaging die Linda Nijgh binnen de Frankelandgroep is aangegaan. Met opgestroopte mouwen en het hart op de juiste plek werkt ze aan een goede verbinding tussen onderwijs en zorg om de deskundigheid en kwaliteit van onze medewerkers te bevorderen. Medewerkers in hun kracht zetten zodat onze bewoners en cliënten er daadwerkelijk beter van worden, is haar uiteindelijke doel. We gingen met Linda in gesprek over de Frankelandgroep en haar ambities met het nieuwe Leer- en Ontwikkelcentrum. Ook vroegen we haar wat alle inspanningen de medewerkers oplevert…

Eerst maar eens even kennismaken …

“Mijn naam is Linda Nijgh en ik ben sinds juli 2019 aan de slag als manager Leer- en Ontwikkelcentrum binnen de Frankelandgroep”. Het is mijn opdracht om het leren en ontwikkelen binnen de Frankelandgroep verder te professionaliseren en de deskundigheid van onze medewerkers te optimaliseren. Ik besteed aandacht aan structuur, uniformiteit en kwaliteit. Mijn drijfveer is zorg en onderwijs zó te combineren dat medewerkers optimaal in hun kracht kunnen staan en onze bewoners en cliënten er daadwerkelijk beter van worden. Ik ben zowel verpleegkundige als onderwijskundige wat mij goed helpt om deze 2 werelden goed te verenigen. Ik wil bijdragen aan nog meer samenhang en samenwerking in de organisatie, zodat we echt SAMEN bezig zijn met permanent leren en verbeteren binnen de Frankelandgroep. Leren en presteren is in mijn optiek namelijk onlosmakelijk verbonden!"

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

“Ik kende de Frankelandgroep vanuit regionale samenwerkingsverbanden en vond het altijd al een leuke en bijzondere organisatie. Gastvrijheid zit hier echt in het DNA en het is een club die overduidelijk gaat voor kwaliteit. Dat ze een hele hoge cliënttevredenheid hebben én Beste Werkgever zijn, dat zegt iets over de organisatie. Dus toen ik via mijn netwerk hoorde dat ze iemand zochten om het leren en ontwikkelen binnen de organisatie verder vorm te geven, hoefde ik geen twee keer na te denken.”

Linda Nijgh, manager Leer- en Ontwikkelcentrum
 

Wat sprak je het meest aan in de functie?

“Ik ben op gesprek gegaan en merkte direct dat de organisatie de visie heeft dat medewerkers het verschil maken. En ook naar die visie handelt. En dat past bij me, want ik geloof er heilig in dat de kwaliteit van zorg grotendeels wordt bepaald door de kwaliteit van de medewerkers. Dat is natuurlijk een mooie basis voor deze functie. Daarnaast ben ik iemand die wil ondernemen. Ik wil bouwen. En dat kan hier. Ik mag een compleet Leer- en Ontwikkelcentrum opzetten waar levenslang leren centraal staat en daarmee een grote rol spelen in de organisatie om op het hoogste niveau te blijven presteren.”

Je bent nu een paar maanden bezig.
Wat is je gevoel?

“Heel prettig. Ik krijg er echt energie van. Iedereen ontvangt me met open armen en is enorm blij dat we leren en ontwikkelen organisatiebreed gaan aanpakken. Dat we alle locaties gaan ondersteunen en onderwijs optimaal gaan faciliteren. Ik voel ook veel vertrouwen van het bestuur en directie. Ze gaan af op mijn expertise en ik krijg voldoende middelen om er wat moois van te maken. Ik ben dus heel blij dat ik de stap heb gemaakt naar de Frankelandgroep”.

Wat valt jou op als het gaat om Leren en Ontwikkelen bij de Frankelandgroep?

“Het is vooral het besef dat je het thema leren en ontwikkelen er niet zomaar even bij doet. Dat het een thema is dat je professioneel moet aanpakken en een strategische, prominente plek moet geven in de organisatie. En dat je er op die manier voor kan zorgen dat medewerkers zich continu kunnen verbeteren, vernieuwen en ontwikkelen. En daar wordt dan ook extra in geïnvesteerd. Het is nog een flinke klus om onze ambities waar te maken, maar samen gaan we er keihard tegenaan en bouwen we aan een Leer- en Ontwikkelcentrum dat straks staat als een huis.”

Een Leer- en Ontwikkelcentrum dat straks staat als een huis… Vertel.

“We hebben nu twee duidelijke pijlers binnen ons centrum: Leren en Ontwikkelen. Onder de pijler Leren valt de beroepspraktijkvorming (BPV), dan hebben we het over de beroepsopleidingen (BBL) en het stagebureau (BOL). Onder Ontwikkelen vallen alle activiteiten die te maken hebben met het bij- en nascholen van medewerkers en projecten. Binnen ons team hebben we specialisten die zich bezighouden met een specifieke pijler. Alles krijgt nu een duidelijke structuur en echt de aandacht die het verdient. Voor beide pijlers geldt dat we de komende twee jaar met allerlei onderwerpen aan de slag gaan. We zorgen eerst dat de basis op orde komt, daarna concentreren we ons op de onderwerpen die echt vernieuwing, verandering of aanvulling brengen.”

Welke onderwerpen pakken jullie nu aan?

“Aan de Leren-kant zijn we eerst bezig met het structureren van de beroepspraktijkvorming. Concreet betekent dat werkprocessen beoordelen en beschrijven, het herinrichten van het stagebureau en het maken van afspraken met de onderwijsinstellingen waarmee we samenwerken. Aan de Ontwikkel-kant ligt de focus nu op de implementatie van een Leer Management Systeem. Dit systeem wordt gebruikt om alle scholing binnen onze organisatie te organiseren, administreren, documenteren en volgen. Ook kunnen we binnen het platform trainingen aanbieden. Dit systeem gaat ons dus helpen om de hele cyclus van bevoegd- en bekwaamheid, maar ook van het bij- en nascholen, te verbeteren. Het geeft zowel medewerkers als managers overzicht in de scholingsverplichtingen, -registraties en -mogelijkheden. Zo wordt het voor iedereen duidelijker, makkelijker en leuker om hiermee aan de slag te gaan en blijven.”

Team Leer- en Ontwikkelcentrum Frankelandgroep

Team Leer- en Ontwikkelcentrum Frankelandgroep

 

Kun je ons ook een doorkijkje geven naar de toekomst?

“Wat ik heel belangrijk vind is dat we meer aandacht gaan geven aan het creëren van een goede ‘leercultuur’. Het naar binnen gooien van een training of cursus is niet genoeg. Ook voor én na de scholing moet je iets doen om medewerkers zo ver te krijgen dat ze de theorie goed toepassen in hun dagelijkse praktijk. Je moet ze verleiden tot effectief leren. Verbinding, samenwerking en aandacht zijn hierin sleutelwoorden. Onze afdeling speelt een rol, maar ook de leidinggevenden en collega’s hebben een taak in het succesvol laten ontwikkelen van medewerkers. Daar gaan we dus mee aan de slag en ondersteuning in bieden. We willen ook veel scholing en trainingen zelf ontwikkelen en geven, met altijd dat speciale ‘Frankelandgroep-sausje’. We hebben veel expertise in huis. Missen we expertise? Dan zorgen we dat we het binnenhalen. Verder zullen we in de toekomst meer gaan werken vanuit onderwijskundige principes en zal het leren op de werkplek met leertechnologie een prominentere plaats krijgen. Belangrijk blijft dat we vooral heel dicht op de dagelijkse werkelijkheid aansluiten en alles op maat aanbieden.”

Wat merken de medewerkers straks van al jullie inspanningen?

“Goede vraag. Doordat wij dit Leer- en Ontwikkelcentrum bouwen worden de mogelijkheden tot ontwikkeling en groei optimaal. Carrièremogelijkheden nemen nog verder toe. Je kunt hier groeien in de breedte en in de hoogte. Je krijgt als medewerker straks nog meer bagage om je werk deskundig en professioneel te doen, maar het is belangrijk dat je het ook gewoon leuk hebt in je werk. Op een fijne manier werken en leren brengt je ook nieuwe energie, nieuwe inspiratie! Kortom: we gaan zorgen dat medewerkers zich permanent kunnen verbeteren, vernieuwen en ontwikkelen. En dat vliegen we serieus aan, vanuit één centraal en vooral professioneel centrum. We zijn er voor al onze locaties en voor al onze medewerkers (en voor diegenen die nog aan het begin van hun carrière bij ons staan)!”

Collega's in de 'schoolbanken'

Radio-interview met Linda

Op donderdag 3 september 2020 deed Linda haar verhaal op Omroep Wetering:

Beluister hier het radio-interview.