Werken in de thuiszorg in tijden van corona

gepubliceerd: 02 juni 2020

Zomaar een dag - een werkdag van Denise Kloosterman. Zij werkt in de huishoudelijke dienst bij Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep. Wil je weten hoe haar dag eruit ziet? Denise vertelt graag over haar mooie werk, dat ook tijdens corona doorgaat, uiteraard aangepast!

De werkdag van ...

Mijn naam is Denise Kloosterman en ik werk als huishoudelijke hulp bij Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep (TOF). Ik vertel je graag over een van mijn werkdagen, overigens is geen dag hetzelfde :-).


 

07.30 uur
Mijn wekker gaat, ik kijk met één oog naar het scherm op mijn telefoon om het nieuws en mijn planning te bekijken. Daarna start ik mijn ochtendritueel: werkkleding aan, ontbijten en mijn lunch klaarmaken. En laat ik nou vooral de koffie niet vergeten (zoals een gemiddeld mens dat toch nodig heeft 😉).

Dan loop ik nog even met mijn hond buiten, spannende start hè!

<>08.30 uur
Tijd om te gaan, in de winter vooral met de auto en bij mooi weer pak ik mijn fiets. Als het iets verder van huis is, dan pak ik de scooter.

09.00 uur
Mijn dienst start en ik kom aan bij mijn eerste cliënt vandaag. Ik vraag altijd hoe het met haar gaat, dit is een mevrouw waar ik al een tijdje kom. Ik werk altijd volgens een werkplan en soms overleg ik of er specifieke zaken zijn om aan te pakken in het huishouden. Het werkplan bestaan vooral uit het gebruikelijke werk: stofzuigen en dweilen, sanitair en keuken schoon. Ik ga aan de slag ...

Tijdens het werk maak ik ook altijd een praatje en dan merk ik ook dat de cliënt dat heel erg fijn vindt.


 

12.00 uur
Ik ben klaar bij mijn eerste cliënt en ga door naar de volgende. Toevallig wonen allebei de cliënten in Schiedam, waardoor ik geen lange reistijd heb en lekker de tijd kan nemen voor mijn lunch!

12.30 uur
Om half 1 start ik bij mijn tweede cliënt van de dag. Bij deze cliënt werk ik twee uur. Bij aankomst word ik vriendelijk begroet en vraag ook hier aan de cliënt hoe het gaat. Deze cliënt is dementerend, maar doordat ik intern een uitgebreide training heb mogen volgen, weet ik beter hoe ik hiermee om kan gaan en hoe ik hierop kan reageren. Ik kom nu ook al een hele lange tijd bij deze cliënt, waardoor de omgang voor ons allebei makkelijk verloopt.

Ook hier ga ik weer beginnen aan de huishoudelijke taken!

"Eigenlijk is elke werkdag weer anders, je maakt altijd weer iets nieuws mee. Zo wordt het werk nooit saai! Door corona lopen mijn werkdagen nu wel anders dan normaal."

Denise Kloosterman, huishoudelijke hulp bij Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep

14.30 uur
Mijn werkdag zit er op voor vandaag. Mijn dienst was tot half drie.

Eigenlijk is elke werkdag weer anders, want je maakt altijd weer iets nieuws mee. Zo wordt het werk ook nooit saai. Ik houd van mijn werk: ik kan een ander blij maken met de werkzaamheden die ik op zo'n dag verricht en dan ga ik met een goed gevoel naar huis.

Werken in coronatijd
Door corona lopen mijn werkdagen nu wel anders dan normaal. Er zijn een aantal zaken waar ik rekening mee houd. Zo bel ik mijn cliënten een dag van tevoren om te vragen naar hun gezondheid. Dit doen we uit voorzorg, want mocht de cliënt coronagerelateerde verschijnselen hebben dan mag ik daar als huishoudelijke hulp niet werken. Ook weten de cliënten dat we anderhalve meter afstand moeten houden.

We blijven positief en beginnen het opstarten zoals normaal. Als een cliënt het wenst, bijvoorbeeld vanwege angst om besmet te raken, zet ik een mondkapje op en doe ik handschoenen aan. Ik doe het ook uit eigen beweging als er te weinig ruimte is voor 1,5 meter afstand. Ik houd rekening met de afstand en was ook tussendoor vaak mijn handen. Als ik aan de slag ga, stem ik goed af wat ik ga doen, zodat ook de cliënt weet waar hij of zij aan toe is en we bijvoorbeeld niet in dezelfde ruimte zijn. Dit gaat gelukkig altijd goed!

Ook aan de slag als HARTwerker?

Werk jij ook graag met opgestroopte mouwen en het hart op de juiste plek? Bekijk eens onze bedrijfsvideo en leer ons kennen.

Of volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Op onze vacaturepagina vind je alle actuele vacatures!