Vertel wie ben je?
Mijn naam is Audrey Jongaman, ik ben 45 jaar en woon in Schiedam. Dat is ook de reden dat ik op zoek ben gegaan naar een baan dichterbij huis. Ik werkte voorheen bij een zorgorganisatie in Rotterdam en merkte dat de reistijd me ging tegenstaan, ik reis namelijk met het openbaar vervoer. Het maakte mij eigenlijk niet zoveel uit welke locatie. Er was een vacature bij Harg-Spaland en zo ben ik hier terecht gekomen. Het contact liep via een oud collega. Ik had een heel fijn gesprek met het afdelingshoofd en de ontvangst gaf mij de doorslag.
Bij mijn vorige baan ben ik goed opgeleid, dat wilde ik ook graag. Ik heb er een opleiding gevolgd, genaamd gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie (GVP). Daardoor kreeg ik meer inzicht in de oorzaken van gedrag van mensen met psychogeriatrische aandoeningen. Zo kan ik ook beter in contact komen met de bewoners én met familie en mantelzorgers. Binnenkort mag ik een interne training volgen: passiviteit in het dagelijkse leven (PDL). Dit is een training die ervoor zorgt dat ik als verzorgende beter de dagelijkse verzorging kan overnemen en dit als prettig wordt ervaren door onze bewoners.
Waarom werk je in de ouderenzorg?
Ik wil mensen graag vertroetelen, echt in de zorg. Mijn hele familie werkt in de zorg. Vroeger heb ik werken bij de politie overwogen: communiceren met mensen en werken in pak, dat leek mij wel wat. Maar zoals er thuis over de zorg werd gesproken, dat heeft me echt geraakt en ik besloot daarom een verzorgende opleiding te gaan doen. En dit past me gewoon heel goed. Rustgevend ben ik, ik heb geen stress. Kalmte is denk ik het belangrijkste om dit werk goed te kunnen doen. Verzorging in de psychogeriatrie spreekt me het meeste aan. Het contact en zorgen voor die glimlach bij de bewoners, dat is waar ik het voor doe. Je ziet dat de mensen hun best blijven doen, ondanks dat hun hersenen niet altijd meer meewerken. Ik heb een aantal jaren in somatiek gewerkt, maar dat vind ik minder interessant. Mensen met psychogeriatrische aandoeningen gaan bijvoorbeeld terug naar vroeger, waardoor ik merk dat ik toch contact heb.