HARTwerkers vertellen: vliegende brigade

gepubliceerd: 29 oktober 2020

Deze keer spreken we met Lisa van der Velden. Zij werkt sinds 1,5 jaar bij Frankeland in Schiedam, in de vliegende brigade. Geweldig te combineren met haar BBL traject in het Maasstad ziekenhuis. Hoe dat werkt, lees je hier.

Vertel, wie ben je?

Ik ben Lisa, 29 jaar en woon al heel mijn leven in Schiedam. In het Maasstad ziekenhuis volg ik een verpleegkundige opleiding, die ik combineer met werken in het ziekenhuis. Op dit moment werk ik daar op de afdeling Oncologie. Een klasgenoot vertelde me een tijdje geleden dat ze, naast haar werk bij de BBL werkgever, ook werkte bij een ouderenzorgorganisatie. Daar werd ik enthousiast van en ben gaan zoeken naar een ouderenzorgorganisatie bij mij in de buurt. Zo kwam ik bij de Frankelandgroep terecht. En het brengt me zoveel. Naast dat ik extra geld verdien, kan ik heel goed toepassen wat ik leer.

Ik merk dat ik me breed verpleegkundig ontwikkel en dat is heel fijn. Naast dat ik klinisch word opgeleid in het ziekenhuis, leer ik hier om te gaan met (oudere) mensen. Die warmte en het contact is een mooie toevoeging. Het heeft mij ook inzicht gegeven in mijn eigen ambitie. Ik wil heel graag na mijn studie starten hier bij de Frankelandgroep, het liefst als avond/nachthoofd, want daarin ben ik een belangrijke schakel tussen de zorg op locatie en de artsen.

Waarom ben je deze opleiding begonnen?

Mijn moeder heeft ‘t altijd gezegd, dat ik de zorg in moest gaan. Dat ontkende ik in eerste instantie en ben gaan werken als tandartsassistente. Ook heel erg leuk maar het bood mij uiteindelijk te weinig uitdaging en kon niet meer groeien. Waarom nu toch de zorg in? Ik wil mensen echt helpen, zorgen voor een ander. Ik maak mensen echt blij. En waarom ouderen? Ik heb een zwak voor ouderen, ik dacht dat ik wat met kinderen had maar sinds ik hier werk is dit veranderd. Ze hebben bepaalde normen en waarden, onze ouderen, hebben zoveel te vertellen en zijn op bepaalde manier aandoenlijk. Mensen hebben vaak te maken met meerdere aandoeningen, dat maakt het complex en voor mij interessant. Hoe zorg ik er als zorgprofessional voor dat de mens zich goed voelt ondanks deze aandoeningen.

Waarom Frankelandgroep?

Voordat ik hier kwam werken kende ik Frankelandgroep niet. Nu ik hier werk, ik zou echt iedereen een plekje gunnen. De liefde van collega’s, ik kom eigenlijk op alle afdelingen van Frankeland, heel gemoedelijk, iedereen geeft om elkaar en om de zorgvragers. Respectvol.

En hier werken, als vliegende brigade, is ideaal. In het ziekenhuis werk ik onregelmatig. En als ik aangeef wanneer ik kan werken, kan dat ook altijd. Ik word altijd ingezet wanneer het mij uitkomt. Ik weet niet op welke afdeling ik dan kom te werken dat weet ik pas als ik er ben. Dat is bewust, je kan ook geen voorkeur aangeven. Ik heb wel voorkeur (zegt ze lachend), ik werk graag bij hof A en B, dan ga ik bij mensen langs (die wonen in de woningen) en dan combineer ik mijn kennis als verpleegkundige met het sociale. Korsakov vind ik ook interessant vanwege het ziektebeeld. Psychogeriatrie (PG) is heel vertrouwd.

De voordelen voor werken in de vliegende brigade zijn voor mij:

  • Bredere verpleegkundige kennis
  • Leerzaam
  • Je komt overal, niet een vaste plek.
  • Ik leer het hele huis kennen en ben dus al ingewerkt als ik hier wil doorgroeien.

Lisa werkt tussen 4 en 16 uur per week voor de Frankelandgroep.

Ik ben echt verliefd geworden op werken in de zorg, vooral het werken met ouderen. Ik hoef er niet rijk van te worden, ik word er heel gelukkig van!

Lisa van der Velden, helpende