HARTwerkers vertellen: VIG-ers op locatie Schiewaegh

gepubliceerd: 13 augustus 2020

Het woord is aan Estela en Sanja. Zij werken allebei als verzorgende IG op onze locatie Schiewaegh in Schiedam. Deze locatie werd flink getroffen door het coronavirus, zowel bewoners als collega’s. Inmiddels gelukkig weer enigszins bruisend naar het nieuwe normaal.

Lees hun verhaal!

Vertel, wie ben je en wat doe je?

HARTwerker Sanja

“Mijn naam is Sanja Sporer en ik werk bijna dertien jaar bij de Frankelandgroep, altijd al op de locatie Schiewaegh. Ik heb op verschillende afdelingen gewerkt, psychogeriatrisch of somatiek. Het maakt mij eigenlijk niet uit, ik kan mezelf overal vinden.

Voor de Frankelandgroep werkte ik acht jaar bij een thuiszorgorganisatie in Rotterdam. Het rommelde daar en ik wilde wat meer stabiliteit en vastigheid. Ik hoorde goede verhalen over deze locatie en ik woonde ook in Schiedam dus heb ik gesolliciteerd.

De goede verhalen blijken te kloppen :)! Wat mij betreft werk ik hier tot mijn pensioen. Ik kreeg bij mijn start de mogelijkheid om niveau 3 af te ronden, vooral verpleegtechnische handelingen waren nog onder de maat. Ik kreeg hier alle ruimte voor en had snel mijn diploma verzorgende niveau 3 op zak.”

Estela

“Ik ben Estela Lopes da Costa Rosa en ik werk nu twee jaar bij locatie Schiewaegh. Drie jaar geleden startte ik als vliegende brigade op locatie Frankeland, als verzorgende bij psychogeriatrie. Goede verhalen van klasgenoten over de Frankelandgroep, brachten mij hier.

Als oproepkracht werkte ik op meerdere afdelingen en leerde ik in korte tijd het vak kennen, vooral psychogeriatrie. Korsakov, revalidatie, dagbesteding, allemaal meegemaakt en veel te leren.

In Schiewaegh kwam een plekje vrij voor een vaste functie, somatiek en palliatief. Dat was wel even spannend, maar ik ben zo blij met deze stap. Heel leerzaam om vooral in de laatste levensfase een rol te vervullen bij de mensen die ik verzorg. En wat mij aanspreekt bij somatiek is de communicatie met deze bewoners. Dat gaat namelijk makkelijker, je richt je echt op de mensen.”

Sanja vult aan: “Bij PG ben jij de motor – mensen weten het niet meer zo goed. Dat is anders! “

En waarom werk je bij ons?

Sanja: “Ik vind Frankelandgroep een goede werkgever en voel me er veilig. De sfeer is goed, net een familie. Ik voel me echt thuis.”

Estela: “Ik heb wel even moeten wennen aan deze locatie, Schiewaegh, en nu voel ik me ook thuis. De Frankelandgroep staat goed aangeschreven en dat wordt ook echt waargemaakt. Ik krijg alle kans om door te groeien en een opleiding te volgen. Ik ben nog een jonge moeder, als mijn kinderen wat ouder zijn ga ik voor de opleiding tot verpleegkundige.”

"Je krijgt alle kans je te ontwikkelen en door te groeien door een opleiding te volgen."

Sanja

"Je moet HART voor dit werk hebben! Ik hou altijd in mijn achterhoofd: hoe wil ik dat mijn moeder – of ikzelf – wordt verzorgd als ze hier woont."

Sanja, verzorgende IG, locatie Schiewaegh

Hoe ziet je werkdag er zo’n beetje uit?

Estela werkt op de afdeling Robijn: “Als ik rond 7.00 uur start, beginnen we altijd met een overdracht. Dan ga ik me inlezen. Met het team bespreken we wie wat gaat doen die ochtend en gaan we alles in gang zetten. We kijken wat de afspraken van de bewoners zijn en bepalen de agenda. We maken brood voor de bewoners en zorgen voor toediening van medicijnen.

Dan is de ochtend alweer voorbij en bereiden we ons voor op de middag. Daar staat altijd wel een activiteit gepland of een bewoner pakt die middag rust. Dat begeleiden we dan met de zorgcollega’s, eventueel samen met de activiteitenbegeleiders. Er wordt zoveel mogelijk naar de wensen van de bewoners geluisterd.

Ik ben persoonlijk begeleider van een aantal vaste bewoners en dat vraagt ook iedere dag de nodige aandacht. Dat was in het begin best even wennen, werken als persoonlijk begeleider. Je past je aan, afhankelijk van hoe een bewoner is.”

Sanja: “Bij PG is het schema van de dag anders. Wij zijn als verzorgende de machine van de bewoner. Eerst worden de bewoners naar de huiskamer gebracht. Ik werk in dag-, avond- of nachtdienst. Elke dienst vraagt om andere taken. Het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) is voor mij de leidraad. Daarin staat alles vermeld, zodat ik weet wat er moet gebeuren.”

En in coronatijd?

Sanja: "Het was wel een behoorlijk zware tijd, veel besmettingen. Het kost veel energie en het valt niet mee om jezelf steeds in zo’n beschermend pak te ‘hijsen’. Dat was echt HARTwerken en dan besef je hoeveel je van dit werk houdt. Ik ben ook onderdeel van het infectiepreventieteam, dus kreeg extra veel mee. Gelukkig is alles bespreekbaar en heerst er een open sfeer met het management, dus als je het moeilijk hebt, wordt er zeker naar je geluisterd. En we werden goed verzorgd, met de juiste beschermingsmiddelen."

Ook een HARTwerker?

Ben jij net als Estela en Sanja een HARTwerker? Bekijk onze vacatures voor verzorgenden en verpleegkundigen of lees meer over jouw mogelijkheden binnen de Frankelandgroep!