Werken als persoonlijk begeleider: Nicole Breur

gepubliceerd: 18 februari 2020

Maak kennis met Nicole Breur, werkzaam als verzorgende én persoonlijk begeleider bij onze locatie Harg-Spaland. Nicole vertelt over hoe zij direct na haar opleiding aan de slag ging als persoonlijk begeleider en wat zij in die rol allemaal meemaakt.

Hoi Nicole!

“Hoi, ik ben Nicole Breur en werk nu 7 jaar bij de Frankelandgroep bij locatie Harg-Spaland. Ik ben hier terecht gekomen door mijn eigen oma. Zij heeft hier gewoond. Ik had altijd al iets met de ouderenzorg, maar toen werd het echt duidelijk. Ik zag hoe de mensen hier met de ouderen omgingen: dat wilde ik ook! Ik ben gestart met de opleiding Helpende op het Albeda in Maassluis en heb hier stage gelopen. De Frankelandgroep heeft mij destijds gevraagd om naar niveau 3 door te stromen. Na een toelatingstest en screening mocht ik hier de opleiding gaan volgen. Ik heb hier op alle afdelingen mogen werken. Ik vond somatiek echt leuk, maar een PG-afdeling is helemaal mijn ding. De mensen een goede structuur bieden. Dat doe ik nu op afdeling 2, een gesloten PG-afdeling. 36 uur per week.”

Je bent ook persoonlijk begeleider geworden. Hoe ging dat?

“Tijdens mijn opleiding heb ik me al verdiept in wat het betekent om persoonlijk begeleider te zijn. Je wordt daar eigenlijk ook al voor klaargestoomd. Tijdens de opleiding maak je bijvoorbeeld ook al persoonlijke plannen voor bewoners."

 


Nicole Breur, verzorgende en persoonlijk begeleider


"Na mijn opleiding mocht ik ook meteen beginnen als persoonlijk begeleider. Als je start als persoonlijk begeleider krijg je nog een interne cursus van een dag om inzicht te krijgen in wat het is. Ik ben het nu voor drie bewoners.”

 

Wat doe je voor en met deze bewoners?

“Ik heb maandelijks gesprekken met de familie van de bewoner. Er is dan terugkoppeling naar elkaar: zijn er nog verbeterpunten? Als iemand langskomt om echt even rustig te praten, dan is dat soms ook met de bewoner erbij. Hij of zij praat dan ook mee. Bij Harg-Spaland heb je, naast de maandelijkse contacten en de dagelijkse betrokkenheid bij je bewoners, ook nog een jaarlijks uitje met de bewoners waar je persoonlijk begeleider van bent. Zo zijn er bewoners die bijvoorbeeld naar de Markthal zijn geweest. Eén van mijn bewoners wil dolgraag naar de bioscoop, naar een actiefilm, haha. Dus binnenkort gaan we samen naar de James Bond film in de nieuwe bioscoop hier in Schiedam!”

Hoe ervaar je het werk als persoonlijk begeleider nu?

“Ik vind het bijzonder om te ontdekken hoe iemand heeft geleefd. Zeker op een PG-afdeling met verwarde mensen is dat heel interessant. Als een bewoner binnenkomt, lees je eerst de levensloop, zo kan je je in iemand verdiepen en zien hoe diegene vroeger was. Was iemand gelovig? Zijn er kinderen? Natuurlijk leer je iemand ook goed kennen door het intensieve contact én het contact met de mantelzorgers. Als de mantelzorgers hier zijn, vraag ik altijd even hoe het gaat. Het warme contact is belangrijk, dus probeer je te behouden. Als ik er bijvoorbeeld even niet helemaal uit kom met een bewoner, dan bespreek ik dat met de familie. Zo had ik een keer een bewoonster die heel vaak rond liep met glazen. Toen heb ik met haar dochter gesproken en toen bleek dat ze jarenlang een eigen kroeg had. Ze stond soms ook op de afdeling alsof ze aan de bar stond te leunen. Ze had het gevoel dat ze moest werken. We hebben haar toen betrokken om ons te helpen op de afdeling. Dat gaf haar wat rust, dan had ze iets om handen.”

Heb je nog zo’n mooi voorbeeld?

“Wij hebben nu bijvoorbeeld een mevrouw die komt van een ander huis. 52 jaar geleden heeft ze een ongeluk gehad en ze is daardoor best beperkt in haar vrijheid. Samen zijn we gaan kijken hoe we haar meer vrijheid kunnen geven. Met de familie, de ergotherapeut en de fysiotherapeut hebben we onderzocht of een elektrische rolstoel een optie is, waardoor ze zelf naar boven en beneden kan. Ze heeft toen een oefenstoel gehad en ze krijgt nu een eigen exemplaar. Ze is helemaal enthousiast. Heerlijk om te zien.”

Tot slot, waarom werk jij hier graag?

“We proberen hier mensen zo goed mogelijk te ondersteunen. Ik vind de zorgvisie ‘zo gewoon mogelijk’ ook sterk. Dat past goed bij me. Bewoners kunnen bijvoorbeeld heel veel uit hun eigen huis meenemen en naar eigen wens maken. Zo zijn ze blij met hun kamers, voelen ze zich op hun gemak. Daarnaast is de Frankelandgroep gewoon een hele goede werkgever. Alles is goed geregeld. Er wordt ook goed voor ons als medewerkers gezorgd. Onder andere met een prachtig kerstpakket elk jaar! Daar kijk ik halverwege november altijd al naar uit, haha!”

 

"Eén van mijn bewoners wil dolgraag naar de bioscoop, naar een actiefilm, haha. Dus binnenkort gaan we samen naar de James Bond film in de nieuwe bioscoop hier in Schiedam!”

Nicole Breur, verzorgende en persoonlijk begeleider