Frankelandgroep

Onze collega Arno vertelt: verzorgende IG in de thuiszorg

Het woord is aan Arno van der Veer, hij werkt bij Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep als verzorgende IG niveau 3. Ooit begonnen op een psychogeriatrische (PG) afdeling op locatie Frankeland in Schiedam. Dit is zijn verhaal!

Vertel eens, wie ben je?

Mijn naam is Arno van der Veer en ik werk volgend jaar 25 jaar bij de Frankelandgroep. Het begon met stage lopen bij een PG afdeling en tot 5 jaar geleden werkte ik intramuraal en inmiddels bij de thuiszorg.

Ik deed eerst een administratieve opleiding en dat paste helemaal niet bij me. Dus begon ik aan een zorgopleiding, MDGO MZ, zoals dat toen heette. En ik merkte meteen dat dit het was. Waarom de ouderenzorg? Die interesse kwam bij mij op omdat mijn oma hulpbehoevend was, ik was toen 14 of 15 jaar oud. Ik weet nog dat me dat aansprak, de hulp voor mijn oma die de zorg zo nodig had.

Tijd voor een opleiding

Via Frankeland heb ik uiteindelijk de opleiding tot verzorgende IG niveau 3 gevolgd en behaald.

Ik heb jarenlang gewerkt bij verschillende PG afdelingen, vooral in Frankeland en een jaar bij Jacobs Gasthuis. Zorgen voor de dementerende ouderen, daar lag en ligt nog steeds mijn hart. Je bent onderdeel van hun leven en staat in de (kleine) belevingswereld van de dementerende. Een puzzelstukje en houvast. Zeker toen ik net begon was ik beetje zoon/kind van de bewoners. Dat gaf en geeft mij nog steeds veel voldoening.

Frankelandgroep

En hoe ging dat verder?

Op enig moment merkte ik dat mijn werk een bepaalde routine werd en was ik toe aan iets nieuws. Dat voelde Danielle Stuit, de manager van Thuiszorg Frankelandgroep Ouderen (TOF), goed aan. Ik ben eerst wat gaan snuffelen, 8 uur in thuiszorg en de rest van mijn uren intramuraal. Ik was eigenlijk meteen verkocht!

Wat mij vooral aanspreekt is dat ik een andere band heb met de cliënten die ik thuis verzorg. Je stapt hun leven binnen, je ziet hoe ze geleefd hebben, wat hun hobby’s zijn of waren. Je maakt ze mee in een levensfase voordat ze naar ‘binnen’ gaan. Dat is echt anders en voor mij een hele fijne ommezwaai! Ik merk ook dat ik door mijn ervaring in de praktijk goed kan signaleren en goede inschattingen kan maken over het ziektebeeld of bij veranderingen. En de mix is leuk, ik heb niet alleen te maken met dementie, ook met mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Ik merk wel dat dementerende mensen, mij nog altijd meer uitdagingen geven. Om bijvoorbeeld iemand onder de douche te krijgen, iemand die denkt dat hij net is gedoucht. En natuurlijk doe ik vele zorghandelingen zoals stoma zorg en katheteriseren.

Hoe zit het er nu voor je uit?

Ik voel veel vrijheid bij het werken in de thuiszorg en ik fiets soms 25 km per dag, heerlijk! Fietsen in de regen, daar wen ik alleen nooit aan ;-). Ik heb ook coördinerende en leidinggevende functies gedaan maar ik werk toch het liefst aan het bed. Het is fijn dat we als teams bij de thuiszorg ondanks dat je veelal alleen werkt altijd op iemand kan terugvallen. We zijn allemaal schakeltjes die ervoor zorgen dat de thuiszorg op kwalitatief hoog niveau is en blijft. Daar krijgen we ook alle ruimte voor. Onze organisatie is laagdrempelig, er wordt altijd gehoor gegeven aan ideeën of opmerkingen.

Waarom ik bij de Frankelandgroep werk? Er zijn beleidsdagen, de cultuur ervaar ik als open en transparant. Het is de laatste jaren wel enorm gegroeid, vooral locatie Frankeland en dat maakt het soms wat minder knus. De zorg voor de ouderen heeft de hoogste prioriteit en dat merk je aan alles. Men is goed voor het personeel en we werden enorm verwend met de attenties die we iedere week kregen van bestuur en directie. Om ons als HARTwerker te ondersteunen in corona tijd.

Arno, verzorgende IG bij Thuiszorg Frankelandgroep Ouderen

“In de thuiszorg werken is voor mij echt anders en een mooie ommezwaai in mijn loopbaan!”

Arno van der Veer verzorgende IG bij Thuiszorg Frankelandgroep Ouderen

Werken in de ouderenzorg, bij de Frankelandgroep

Arno is een verzorgende IG in hart en nieren. Hij is een echte HARTwerker! Spreekt dit verhaal je aan? Kijk bij onze vacatures of er eentje tussen zit die jou aanspreekt en solliciteer! We komen graag met je in contact.