Frankelandgroep

Iedereen mag en kan zichzelf zijn bij ons

“Het mooiste dat je kunt worden is jezelf!”

Dat is het motto van Schiedams LEF, de partij waarmee we als Frankelandgroep een samenwerking zijn aangegaan om onze medewerkers en vrijwilligers beter om te leren gaan met ‘roze ouderen’. We willen ervoor zorgen dat onze bewoners en cliënten zich meer gezien voelen en zich veilig voelen. En dat geldt natuurlijk ook voor onze medewerkers en vrijwilligers zelf: bij ons mag en kan iedereen zichzelf zijn.

Open en tolerante cultuur

Als organisatie vinden we een open en tolerante cultuur héél belangrijk. Dat past namelijk bij onze zorgvisie: “Zo gewoon mogelijk”. We vinden dat verschillen tussen mensen heel gewoon (zouden moeten) zijn. We willen dat iedereen zich sociaal geaccepteerd voelt. Hoewel onze cultuur al behoorlijk gekenmerkt wordt door openheid en tolerantie, zijn we er nog niet. Daarom maken we echt werk van diversiteit.

41 workshops

We zijn een samenwerking aangegaan met Schiedams LEF. Een organisatie die (seksuele) diversiteit blijvend onder de aandacht brengt bij scholen en (zorg)professionals. Inmiddels heeft een groot aantal van onze medewerkers en vrijwilligers kennisgemaakt met de dames van Schiedams LEF. Binnen de Frankelandgroep gaven zij maar liefst 41 workshops!

Tijdens de workshops van Schiedams LEF krijgen de deelnemers achtergrondinformatie over LHBTI door de jaren heen en hoe je dit bespreekbaar maakt met ouderen. Veel oudere mensen gaan terug 'in de kast' als zij niet meer zelfstandig kunnen wonen. Uit angst om buitengesloten te worden of uit schaamte.

De deelnemers spelen ook het Geboortespel. Een door Schiedams LEF bedacht en ontwikkeld spel, met als doel de deelnemers te laten ervaren dat het geen keus is hoe je geboren wordt. Ben je bij je geboorte een jongen, meisje, hetero, homo, bi, transgender, rijk, arm, Moslim, Christen of atheïst? Als iets duidelijk wordt bij het Geboortespel, dan is het dat dit factoren zijn die je als baby niet zelf kunt bepalen.

Door de workshops leren onze medewerkers en vrijwilligers beter om te gaan met roze ouderen. Natuurlijk hebben de workshops ook tot doel om op de werkvloer nog meer openheid en begrip te creëren, zodat iedereen daadwerkelijk zichzelf mag en kan zijn.

Vervolgstappen

Na een succesvolle evaluatie van de workshops hebben we afgesproken om de samenwerking na de zomerperiode voort te zetten. Schiedams LEF sluit dan ook aan bij bewonersoverleggen en familieavonden voor de psychogeriatrische afdelingen. Zo zetten we nog meer mooie stappen naar sociale acceptatie en diversiteit.

Frankelandgroep

Roze Salon

Binnen de Frankelandgroep besteden we al een aantal jaar speciale aandacht aan ouderen met diverse seksuele geaardheden. Met name de oprichting van de Roze Salon is hierin een grote stap geweest. De Roze Salon is bedoeld voor LHBTI-ouderen die op een ontspannen manier met elkaar in contact willen komen. Maandelijks bieden we een gevarieerd programma, met diverse thema's: serieuze thema’s als ‘veiligheid’ en ‘mindfulness’, maar vanzelfsprekend is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning. In maart 2018 ontvingen we vol trots de Jillis Opsteker voor onze Roze Salon.

Roze zorg

We gaan de focus op roze zorg verder uitbreiden. Zo maken we als organisatie heel zichtbaar en duidelijk dat we werken aan een open en tolerante cultuur, bejegening, beleid en ondersteuning voor roze ouderen.

Zo komen we steeds een stap dichter bij sociale acceptatie en diversiteit, zodat bewoners en cliënten zich meer gezien voelen en zich veilig voelen in hun seksuele en genderidentiteit. Zo gewoon mogelijk dus!

Ook (meer) jezelf kunnen zijn?

Vindt je het belangrijk dat je werkgever oprechte aandacht heeft voor diversiteit en sociale acceptatie? Leer dan de Frankelandgroep kennen! Neem contact met ons op als je meer wilt weten of neem een kijkje tussen onze vacatures.