5. We werken met vaste zorgteams en elke bewoner heeft een persoonlijk begeleider
De Frankelandgroep werkt met een vaste samenstelling van zorgteams. Zorgmedewerkers kénnen de bewoners, weten wat hun achtergrond is en waar hun persoonlijke wensen en behoeften liggen.
We maken nadrukkelijk geen gebruik van interim professionals of uitzendkrachten. Elke locatie heeft een eigen flexpool van zorgmedewerkers die bij ziekte/vakantieperiodes op zorgafdelingen kan bijspringen. Deze zorgmedewerkers zijn vertrouwd met de cultuur van de Frankelandgroep en kennen de werkwijze op de zorgafdelingen goed.
Elke bewoner heeft een persoonlijk begeleider. Deze verzorgende/verpleegkundige, met een kwalificatieniveau van minimaal niveau 3, verzorgt de bewoner zoveel mogelijk en ondersteunt hem/haar bij de dagelijkse gang van zaken. De persoonlijk begeleider is de vaste contactpersoon voor de bewoner en zijn mantelzorgers.

6. Goede zorg begint bij tevreden medewerkers
De Frankelandgroep zet zich er ten volle voor in dat medewerkers gezond, veilig en met plezier kunnen werken. Zo streven we naar een hoge medewerkerstevredenheid en een laag ziekteverzuim onder medewerkers. Dit is al meerdere jaren op rij ruimschoots beloond: de Frankelandgroep is landelijk uitgeroepen tot Beste Werkgever in de sector en zelfs tot Beste Werkgever van Nederland!
Ook staan we voor de zesde keer op rij in de top 3 van de Vernet Health Ranking, de ranglijst van best presterende zorgorganisaties op het gebied van ziekteverzuim. In 2018 hebben we een tweede plaats op deze ranking behaald met een ziekteverzuim van 3,98% ten opzichte van een ziekteverzuim van 7,12% in de totale zorgsector. Een hele mooie prestatie dus! In 2019 verwachten we met het ziekteverzuim iets boven de 4% te eindigen.
7. Er is continu aandacht voor deskundigheidsbevordering van zorgmedewerkers
Medewerkers worden gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen/ontplooien door middel van (bij)scholing en trainingen. Hiertoe heeft de Frankelandgroep een eigen opleidingsinstituut genaamd Leer- en Ontwikkelcentrum Frankelandgroep.
Zorgteams worden voortdurend geschoold op verzorgende en verpleegkundige vaardigheden, maar ook ten aanzien van onderwerpen zoals persoonsgerichte zorg, onbegrepen gedrag, goed in gesprek, cliëntveiligheid en diverse ziektebeelden.

8. We hechten veel waarde aan informele zorg
De Frankelandgroep mag rekenen op de inzet van een groot aantal vrijwilligers die het mogelijk maakt om extra aandacht en tijd te geven aan bewoners én die er mede aan bijdraagt dat er een breed, divers aanbod aan welzijnsactiviteiten kan worden gerealiseerd.
Daarnaast spelen mantelzorgers bij de Frankelandgroep een belangrijke rol als volwaardige en medeverantwoordelijke zorgpartners. Zij zijn immers de meest nabije ‘ervaringsdeskundigen’ in de zorg aan en ondersteuning van de bewoners van onze locaties. Juist in het samenspel tussen een bewoner, de betrokken mantelzorgers en het zorgteam kan goede en liefdevolle zorg worden geboden.